7 Nisan 2013 Pazar

Organik Dosyası 2

Organik tarım nedir, ne değildir fazla anlaşılamaz cümleler kullanmadan kısa yoldan geçen yazımızda açıklamaya çalışmıştım,şimdi konumuza devam ediyoruz.



Organik hayvancılık nedir.Sadece
sertifikalı yemlerle beslenen,zorlama besleme yapılmayan,üretim arttırıcı,ilaç,tıbbi ürünler kullanılmayarak yapılan hayvancılığa organik hayvancılık diyoruz.Yemlerde kesinlikle gdo'lu yem kullanılmaması gerekiyor.

Konvansiyonel üretim yapan bir hayvancı organik hayvancılığa geçmek isterse bunun şartları dışında belli bir süresi de var.Yemleme dışında kanatlı hayvanların açık olarak yetiştirilmesi gerekiyor,gün ışığı görmelerinin engellenmesi yasak.

Organik bal üretimi oldukça katı kurallar içeriyor.Kovanların kent merkezi,otoyol,sanayi bölgesi,atık merkezi gibi yerlere kurulması yasak,üretim bölgesinin 3 km yarıçapı içinde bulunan nektar ve polenlerin organik olma niteliğini etkilemeyecek bitki örtüsünden oluşması gerekiyor.

Diğer tür kovansiyonel üretimde yapıldığı gibi hasat sırasında petek içindeki arılar yok edilmiyor ve bal süzmek için kuluçka peteği kullanılmıyor.Devamlı kullanılan ana arının kanatlarını kesme işlemi organik arıcılıkta yasak,koruyucu kimyasallar,parafinli petek ve boyalı kovan elbette yasak.Arıların zararlıları için mentol,okaliptol,kafur ve oksalik asit kullanılıyor.Arıcılıkta kullanılan malzemelerin temizliğinde doğal bitki özleri,arap sabunu,limon tuzu,kireç,soda gibi malzemelere izin var.

Gıda üretiminde izin verilen katkı maddesi 300e yakın iken organik üretimde sadece 47 maddeye izin var,raf ömrünü uzatmak için kullanılan iyonize radyasyon yasak!!! 

Kurutulmuş meyvelerde kullanılan toksinler yasak!!!

Organik ürün depolanırken mutlaka diğer ürünlerden ayırılması gerekiyor,depolarda kemirgenler için zehir yerine ses sensörü kullanılıyor.

Organik ürün paketlenmesinde ürünün özelliğini bozacak malzeme kullanılması yasak'!!!

Organik ürünler üzerinde organik tarım logosu kullanma zorunluluğu var.Sertifika statüsü,kime ait olduğu belirtilmek zorunda.

Ürün üzerinde yazan saf,doğal,bio,eko,katkısız,natural,köy ürünü gibi ibareler o ürünün organik olduğunu göstermiyor.

Konvansiyonel üretimde kullanılan katkı maddeleri ile daha az sütten daha çok peynir ve yoğurt yapılabildiği için organik sür ürünleri biraz daha pahalı olabiliyor.Normal üretimde iade edilen peynir ürünleri kaşar ve krem peynire dönüştürülebilirken organik üretimde bu yasak!!!!

Devamı gelecek......

kaynak:National Geographic


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEKİNME VER AYARI