4 Kasım 2012 Pazar

Çorbada tuzumuz olsun..


Hadislerde bile belirtildiğine göre tuz gerçekten hayatımız için
çok önemli bir ihtiyaç, tuzsuz yenmez,tuzsuz yaşanmaz,tuz hayatımızın en önemli şeylerinden biri...


Amma velakin sofralarımıza koyduğumuz,lokantalarda kullandığımız rafine edilmiş sofra tuzlarına bakacak olursak aslında hayatımızın anasını ağlattığını söylesem abartmış olmam. Bir kere sofra tuzu işlenmiş  ve içerisine nem tutucu,potasyum iyodür,sodyum aliminyum slikat,koruyucu katkı maddeleri, eklenmiş ve sağlık anlamında zehirden farkı yok.Ayrıca yemeklerin kalitesini de bozuyor ama yıllardır alıştığımız üzere belirli markaların sofra tuzlarını,ucuz fiyata kullanıp duruyoruz.Sonra vay efendim tansiyon,kanser,böbrek hastalıkları...Dünyanın bazı ülkelerinde sofra tuzlarının yasaklandığınız biliyor muydunuz ?

Tabi burada bahsi geçen sadece alıp kullandığımız sofra tuzları değil, krakerden cipslere, bisküviden peynire kadar her besinde tuz var ve biz onlardan kaçamayız,ama en azından evimizde sofra tuzu kullanmayarak aldığımız zehri azaltabiliriz.

Sofra tuzu yerine sağlıklı olarak neler kullanabiliriz? Elbette ille o yemeklerde tuz olacak,onu biliyoruz.Bu tuz meselesinde sofra tuzunu terkettiğimde ilk kullandığım tuz olan Himalaya tuzundan başlayalım.

Himalaya tuzu olarak satılan aslında Pakistan'da çıkarılan ve fazla sayıda mineral içeren bir tuz çeşididir.Antihistaminik etkisinden kanser önleyiciliğine, enerji vermesinden kalp ritmini dengelemesine kadar pek çok faydasının bulunduğu belirtilen Himalaya tuzu internet üzerinden temin ediliyor, başka marketleri bilmiyorum ama bizim buradaki Uyum marketlerde de mevcut.Ancak bir başka internet sitesinde Clausthal Teknik Universitesi laboratuarlarinda yapılan tetkiklerde Himalaya tuzunun sofra tuzundan farklı olmadığı ortaya çıktı gibi bir iddiayla karşılaştığım için ilk paketten sonra Himalaya tuzunu bıraktım, ama dediğim gibi bu sadece bir iddia, zaten normal sofra tuzunun aynı miktarına 15-16 kat fazla para vermek te pek akıllıca gelmemişti bana.Ama sofra tuzuna veda etmek için Himalaya Tuzu iyice araştırıldıktan sonra alternatif olarak kullanılabilir.

Benim şu anda kullandığım deniz tuzu fiyat olarak ta çok fazla dengeleri sarsmıyor.(City farm deniz tuzu cam kavanozda 3 ile 5 tl arasında) hem lezzet olarak mükemmel, hem işlenmemiş,doğal olmasıyla sağlıklı hem de bize gereken mineraller açısından çok zengin.

Deniz tuzu rafine edilmiş tuzlar gibi katkı maddesi içermediğinden tuzluktan kolay akmıyor, ben tuz değirmeni aldım kolayca kullanıyorum.Ayrıca radyasyona maruz kalan bünyeler küvete doldurdukları karbonat ve deniz tuzuyla banyo yaparlarsa arınırlar.

Deniz tuzu kolayca bulunabilen bir şey, bu arada iyi üretildiğinden emin olunan markalardan bulunursa kaya tuzu da hem doğal hem de ucuz bir tuz çeşidi.

Ayrıca bilginiz olsun diye bir kaç tuz çeşidini paylaşayım sizinle: (http://mucizeiksirler.blogspot.com'den alıntı)

Maldon Deniz Tuzu (Maldon Sea Salt) : İngiltere'nin Maldon bölgesinde çıkarılan ve dünyaca meşhur olan tuz.
Keltik Deniz Tuzu (Celtic Sea Salt) : Hala Keltik yöntemleri kullanılarak çıkartılan Fransız tuzu.
Cuyutlan : Meksika'da bulunan deniz tuzu.
Nazuna Deniz Tuzu : Japonya'nın Kyushu adasından çıkarılan deniz tuzu.
Peru'nun Pembe Tuzu (Peruvian Pink Salt) : Peru dağlarından gelen tuz.
Avustralya'nın Murray River Tuzu (Australian Murray River Salt) : Murray Darling Havzası'ndan çıkarılan tuz. Su yosunları yüzünden, içinde kırmızı pigmentler vardır.
Hawaii'nin Black Lava Deniz Tuzu : Kara rengini içindeki öğütülmüş lav taşı ve kömürden alan tuz.
Hawaii'nin Red Alae Deniz Tuzu : Volkanik kırmızı kille zenginleştirilmiş deniz tuzu.
Sel Gris : Gri deniz tuzu
Hindistan'ın Kara Tuzu, Kala Namak : Hindistan mutfağında itinayla aranan ve kullanılan tuz.
Fleur de Sel : Fransa’nın Brittany bölgesinden elde edilen ve kristal parçacıkları şeklindeki taneleriyle özel olan tuz çeşidi.
Kosher Salt : Katkısız tuz. Geniş yüzeyli, büyük kristal parçalarına benzeyen taneleri vardır.
Kaya Tuzu : Büyük parçalar şeklinde tuz madenlerinden çıkarılan ve rafine olmayan tuz.
Peynir Tuzu : Peynir yapmak için gereken saf tuz.
Turşu Tuzu : Turşu yaparken kullanılan saf tuz. Kaya tuzu da kullanıldığı olur.

Dediğim gibi sofra tuzu çeşitli katkı maddeleri ve iyot eklendikten sonra önümüze gelen ölmüş mineralden başka bir şey değildir, ama yüzde yüz deniz tuzunda mineraller kaybolmamış halde bulunur.İçinde nem tutucu,beyazlatıcı gibi maddeler yoktur.

Marketlerde Billur tuz,Estuz gibi markaların deniz tuzları kolaylıkla bulunabilir,organik ürün bölümünde ise City Farm deniz tuzu çeşitlerine ulaşabilirsiniz.

Her şey sağlık için..Ağzınızın tadı,tuzu eksik olmasın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEKİNME VER AYARI